محاسبه و مراقبه از نتایج اعتکاف در مسجد است
حجت الاسلام ابراهیم بهاری کارشناس مذهبی و امور دینی در خصوص نتایج اعتکاف گفت: محاسبه و مراقبه از نتایج اعتکاف در مسجد است.
حجت الاسلام ابراهیم بهاری، کارشناس مذهبی در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص آئین اعتکاف در قرآن گفت: در آیات قرآن کریم نسبت به این موضوع اشاره شده است که افراد برای این مراسم چه شرایطی را باید رعایت و چه اصولی را پیاده کنند. وجود مبارک پیامبر اکرم یکی از کسانی است که اعمال مربوطه به اعتکاف را انجام داد. خداوند در سوره بقره آیه ۱۲۵ صراحتاً از اعتکاف یاد میکند «وَعَهِدْنَا إِلَی إِبْرَاهِیمَ وَإِسْمَاعِیلَ أَنْ طَهِّرَا بَیْتِیَ لِلطَّائِفِینَوَالْعَاکِفِینَ وَالرُّکَّعِ السُّجُودِ»
وی با اشاره به آیه ۱۲۵ سوره بقره افزود: جریان این آیه زمانی مطرح میشود که به حضرت ابراهیم و فرزندش اسماعیل دستور داده شد تا خانه را از مجموعه آلودگیهای ظاهری تطهیر کنند و مجموعه بیت را طهارت ببخشند و قرآن چند آیه بعدتر اشاره میکند که «و انتمعاکفون للمساجد» یعنی دستور میدهد که در مسجد اعتکاف کنید که وجود پیامبر نیز این را اجرا کرده است.
حجت الاسلام بهاری در خصوص شرایط اعتکاف تصریح کرد: اعتکاف حداقلش سه روز و حداکثرش ده روز است که بیش از آن جایز نیست و در این سه روز کسی که قرار میگیرد روزه روز اول و دوم آن مستحب است اما اگر کسی این دو روز را روزه گرفت روزه روز سوم آن واجب میشود و نمیتواند آن را ترک کند و این را باید توجه داشته باشد.
وی ادامه داد: معتکف در مسجد قرار میگیرد چرا که نابترین و عالیترین مکان عالم هستی مسجد است و در آنجا به عنوان مهمان پروردگار قرار میگیرد. گرچه در آیات متعددی و سورههایی مثل طه، اعراف، شعرا، انبیا به مساله اعتکاف اشاره شده است و دور کردن خود را از مسائل دنیوی اولین حالتی بوده است که وجود پیامبراکرم (ص) به آن می پرداخته است. همچنین اتفاق بزرگی که وجود نازنین پیامبر (ص) در زمان اعتکاف بدان توجه داشتهاند محاسبه و مراقبه بوده است. اول به محاسبه خود می پرداخته است که در طول سال گذشته چه کرده و بعد هم مراقبه داشته است برای سال بعد یعنی مراقبه و محاسبه را هردو وجود مبارک پیغمبر رعایت می کرده است.
این کارشناس مذهبی با تاکیدبر اهمیت و نقش محاسبه افزود: مراقبه هرروز و هر لحظه باید باشد چرا که حمله شیطان هرلحظه بسوی انسان است و از آنجایی که در اعتکاف فرصتی برای انسان به وجود میآید که از تمام تعلقات دنیایی قطع رابطه میکند و وارد فضای معنوی داخل مسجد میشود در آنجا معتکف با خود مرور گذشته میکند.
وی با تعریفی از ایام البیض گفت: ایام البیض یعنی ایام روشنایی و سپیدی ماه در ازایامسیزدهم وچهاردهم از اول شب تاآخر شب کامل است و به این دلیل به این ایام، ایامالبیض گفته میشود. اعتکاف نیز مختص ماه رجب نیست ما در ماه رجب و ایام البیضتأکیدات فراوانی برای اعتکاف درروایات داریم.